Amazon CloudFront pentru WordPress

Amazon oferă foarte serviciul CloudFront sub umbrela Amazon Web Services, care include stocare de date, content delivery network, servere dedicate și servere dedicate virtuale.

În acest articol ne vom concentra pe CloudFront, un content delivery network (CDN de acum înainte) foarte performant și ușor de adaptat pentru site-uri statice sau bloguri – WordPress în cazul de față. Pentru a mări semnificativ viteza de încărcare a unui blog putem folosi CloudFront împreună cu S3 (un serviciu de stocare de date). Eu am testat doar primul serviciu și timpii de încărcare au scăzut. Încă un motiv pentru care nu folosim S3 este evitarea costurilor suplimentare. Contul „AWS Free Tier” oferă doar 5GB spațiu de stocare pentru fișiere și mi se pare cam puțin pentru un blog care chiar are nevoie de AWS. Pe de altă parte CDN-ul este limitat la 50GB de trafic și 2 000 000 de request-uri HTTP (sau HTTPS) – mai mult decât suficient pentru un blog mediu spre mare.

CloudFront & Cloudflare

Despre Cloudflare am vorbit într-un articol anterior. Idee este că aceste două servicii pot fi folosite împreună și astfel obținem două avantaje: viteză de încărcare foarte bună oriunde în lume și optimizarea fișierelor CSS&JS ale blogului. Recomand utilizarea celor două în paralel. Mai jos sunt teste de pe tools.pingdom.com cu și făra CDN.

Setup

CloudFront

După ce vă creați contul pe AWS (e nevoie de un card de credit pentru verificare, dar dacă nu depășiți limitele contului „Free Tier” nu veți fi taxați) intrați în interfața de control și creați o distribuție nouă de tipul Web (nu RTMP).

cloudflare-distro-1

În câmpul „Origin Domain Name” și „Origin ID” introduceți domeniul blogului fără http:// sau https://. „Origin Path” este opțional, iar restul setărilor sunt ok default. Click pe „Create Distribution” și așteptăm să proceseze cererea. După câteva minute vom obține un „Domain name” pe care îl vom folosi puțin mai târziu în W3 Total Cache.

cloudflare-distro-2

W3 Total Cache

Pentru implementare în blog vom folosi pluginul W3 Total Cache. Dezactivați toate opțiunile acestuia mai puțin CDN-ul și selectați „CDN Type: Generic Mirror” – Save all settings.

cdn-options

Mai departe selectați opțiunea CDN din panoul de control din partea stângă și bifați corespunzător.

setari-cdn-w3

În câmpul „SSL support” selectați opțiunea auto, iar în câmpul „Replace site’s hostname with:” puneți hostname-ul de pe CloudFlare (cel subliniat cu roșu din imaginea de mai sus). Click pe „Test mirror” și dacă nu obținem undă verde încercăm peste câteva minute. Ultimul pas ar fi să salvăm toate setările și să curățăm cache-ul (oricum W3 Total Cache va sugera această operație).

Dacă apar probleme sau aveți nevoie de îndrumare puteți apela cu încredere.