CloudFlare este un fel de Swiss Knife al găzduirii web: îndeplinește foarte multe funcții, lucrează eficient și este gratuit. CloudFlare poate fi: content delivery network, protecție anti DDoS, serviciu live de optimizare a codului și multe altele (acestea sunt funcțiile oferite în pachetul gratuit).
La momentul de față am implementat pe blog CloudFlare pentru optimizarea front-endului (ceea ce văd utilizatorii) și pentru SSL în back-end. Tot codul care se încarcă în front-end este optimizat, minimizat și încărcat asincron + cache-uit pe server și în browser. Tot ce ține de /wp-admin este securizat de un certificat SSL de 128 de biți (pentru ocaziile când mă loghez pe blog dintr-o cafenea, de la prieteni sau de pe WiFi-ul de la metrou).
CloudFlare pentru WordPress
WordPress este un CMS destul de resource hungry. Dacă nu are suficiente resurse la dispoziție începe să se miște greu, dă erori și nu mai scrie în baza de date cum trebuie. Dacă nu folosești o temă securizată, toate erorile care apar în front-end sunt vizibile utilizatorilor și de obicei erorile conțin căi absolute care sunt nirvana pentru hackeri.
Nu trebuie să investești foarte mult în găzduire pentru un blog pe WordPress. Nu îți recomand nici pachete de găzduire de 50 de bani, dar nici un Hetzner. Poți apela cu încredere la un plugin de cache (Hyper Cache, W3 Total Cache, WP Super Cache) configurat cu grijă, combinat cu CloudFlare. Dacă vrei și SSL pentru blog, va trebui să instalezi CloudFlare Flexible SSL (eu am modificat pluginul pentru a funcționa eficient, dar merge ok-ish out of the box).
CloudFlare pentru orice alt fel de site
Pentru site-uri statice setup-ul este mult mai ușor pentru că nu ai nevoie de plugin-uri sau configurări speciale. Trebuie doar să îți faci un cont pe CloudFlare și să urmezi instrucțiunile de pe prima pagină. Poți intra în setările „Speed” pentru a bifa opțiunile de minify pentru JavaScript, CSS și HTML + Rocket Loader. În secțiunea „Cache” recomand caching level standard, browser cache expiration 4 ore și bifează Always Online pentru zile negre.
Before & After
Iată cum arată timpul de încărcare al blogului cu și fără CloudFlare activat.