Cum iti alegi un router wireless

11 iun. 2013 Gadget, Internet Comentarii

Alegerea unui router wireless este o sarcina foarte dificila, din punctul meu de vedere. De asemeni, cred ca este important sa studiezi cu foarte mare atentia piata inainte sa faci o decizie, care poate fi una foarte proasta daca te grabesti. Eu unul am facut marea greseala de a ma grabi: am vazut in raft la Flanco un router ieftin (sub 100 de lei) si am zis „asta-i al meu”. Am ajuns acasa si dupa ce am instalat internetul, toate cele, am observat ca viteza retelei wireless era limitata la 54Mbps si de fapt eu pe laptop nu profit de intreaga banda de internet (am abonament de 100Mbps). M-am ofticat foarte tare, iar acum m-am decis sa va ajut pe voi sa alegeti un router wireless potrivit intrebuintarilor voastre.

Pret, cat esti dispus sa cheltuiesti?

Inainte de toate, este important sa faci un calcul si sa te gandesti cam ce buget ai, cat esti dispus sa cheltuiesti pe un router, care daca stai bine sa te gandesti este o piesa foarte importanta. Un router prost te poate limita foarte rau. Sunt unele care au probleme cu racirea, de exemplu, iar daca se incalzec prea tare, unele routere wireless pot sa esueze. Pur si simplu se inchid sau refuza sa te mai conecteze la internet. Din punctul meu de vedere un router bun are un pret intre 100 si 300 de lei.

Firme producatoare

Din experienta mea cu producatorii de astfel de produse, cei mai buni sunt cei de la TP-Link si D-Link. Desigur mai exista firme de care am auzit numai vorbe bune, insa nu sunt prea cunoscute pe taramurile mioritice ale Romaniei, firme precum NetGear sau Cisco. In orice caz, eu va sugerez sa va feriti de Zyxel, Serioux sau Tenda – despre care am auzit doar plangeri de la apropiati.

Necesitati

„Ce imi trebuie mie?” – asta trebuie sa te intrebi si sa te gandesti bine, poate chiar sa „vezi” in viitor putin. Trebuie sa stii clar ce vrei sa faci cu reteaua ta locala sau chiar ce vei face cu reteaua ta. Sunt cateva cazuri:

  • retea simpla, pentru 2-5 dispozitive
  • retea complexa, pentru 5-8 dispozitive
  • retea avansata, pentru +8 dispozitive

In functie de caz trebuie sa te gandesti ca ai nevoie de un router mai performant. Acum a iesit o tehnologie foarte interesanta, care face in asa fel incat sa imparta banda de internet disponibila in mod egal pentru toti utilizatorii. Sau sa zicem ca unul dintre utilizatori sta pe net si cauta ceva iar unul descarca prin torrent – routerul isi da seama cine are nevoie de mai multa banda si ii da prioritate.

Router wireless N TP-LINK TL-WR740N

Este un router foarte bun, care beneficiaza de tehnologia QoS (despre care am scris mai sus), la un pret mai mult decat rezonabil. Este un router de baza, usor de instalat si cu protocoale de securitate avansate.

Router wireless N 300Mbps TP-LINK TL-WR841ND

Inca un exemplu de router bun, care are in plus niste antene mai puternice (doua la numar) si tehnologie QoS, la un pret la fel de avantajos.

Router wireless N 300Mpbs TP-LINK TL-WR940N

Vreau sa va recomand si acest router, de la TP-Link. Are 3 antene wireless si beneficiaza de aceeasi tehnologie QoS.

Alte routere la fel de bune: ASUS RT-N53 Black Diamond Dual-Band Wireless, N Gigabit TP-LINK TL-WR1043ND, Router Wireless D-Link DIR-501.

Daca aveti si voi niste recomandari va invit sa le lasati in comentarii, cu link cu tot. Pentru preturi si disponibilitate, va puteti interesa de un router wireless, pe aceasta pagina web.

^ Ad space to help offset hosting costs :D