Cum iti construiesti singur un desktop

Procesul de asamblare al unui dekstop este destul de intimidant pentru incepatori in ale calculatoarelor, insa pana la urma nu este chiar asa de complicat. Este nevoie de planificare si rabdare cand vine vorba de cautare de piese. Este o idee buna sa faci o lista cu piese si sa ii ceri parerea unui specialist, daca ai experienta si stii ce componente „se pupa” nu ceri parerea nimanui.

Piese pentru desktop

Exista zeci de site-uri pentru componente si periferice, insa cel mai bun, in opinia mea este eMag. De-a lungul timpului au fost foarte seriosi, poate aparea o singura problema, livrarea – care nu este facuta de ei, ci de diferite firme de curierat. eMag are avantajul varietatii si ofertelor, componentele si perifericele sunt cu sutele si este foarte usor de sortat in functie de diferite proprietati (pret, popularitate, specificatii etc).

Asamblare

Intr-adevar cel mai intimidant pas este asamblarea, care poate parea imposibila pentru un incepator, insa pe internet sunt zeci de tutoriale in care se explica foarte bine fiecare pas in parte cu lux de detalii. Recomandarile mele:

  • lucreaza intr-un spatiu deschis – o masa mare, birou curat sau pe podea
  • inventoriaza componentele, dezambaleaza-le si pregateste-le de montare
  • pregateste-ti unelte, precum surubelnite de diferite tipuri si dimensiuni
  • tine suruburile intr-un bol mic
  • gandeste de 3 ori, imagineaza-ti cum va arata de 2 ori si aplica o singura data
  • nu te grabi, nu te speria, urmareste instructiunile puse la dispozitie de fabricantii componentelor cu atentie
  • cand nu reusesti, nu te enerva, cere ajutorul sau fa o pauza si revino peste jumatate de ora

Imi pare rau daca ai crezut ca acesta ar fi un ghid pas-cu-pas despre construirea unui sistem desktop, insa nu as putea face asa ceva, fiecare sistem este diferit si are instructiuni diferite.

Un sistem desktop ultra performant

Lista de mai jos este facuta de mine, componentele functioneaza perfect impreuna, am verificat si am studiat fiecare componenta in parte. Trebuie sa intelegeti ca este un simplu exemplu, insa poate deveni un sistem excelent pentru editare video/gaming. Pretul este foarte mare, ajunge undeva la 6000 de lei, insa nu va mai avea nevoie de un upgrade multa vreme, iar atunci cand va veni vrema unui upgrade, va fi loc indeajuns.

Pe scurt, acest sistem are un procesor de 3.5GHz, 16GB RAM, 2TB spatiu de stocare HDD si 120GB SSD pentru sistemul de operare, porturi USB 3.0 si 2.0, placa video GTX660 2GB GDDR5 192 bit, sursa de 650W ce poate sustine orice upgrade. Puteti da click pe componente pentru mai multe informatii :)

Un desktop bun (aka de familie)

Acesta este un sistem mult mai slab decat cel de mai sus, insa este de aproape 4 ori mai ieftin, aproximativ 1700 de lei. Nu zic ca este un sistem prost, este foarte bun pentru browsing, jocuri mai slabute si activitati de baza. Este foarte asemanator cu ce am eu acum.

Sper ca v-a placut acest post, mai lung ca de obicei, insa cred ca am scris pe o tema interesanta.


Comments

3 răspunsuri la „Cum iti construiesti singur un desktop”

  1. Prefer sa imi i-au direct nu sa construiesc eu desi stiu ca e mai trainic asa.

  2. @Valwntin – Iesi mai ieftin daca alegi sa ti-l construiesti singur + ca garantia o ai mai maricica daca alegi sa ti-l faci singur :)

  3. Nu e deloc un sistem ok nici primul nici al 2 lea recomandat de tine. Prima sursa nu este deloc buna, avand in vedere ca ai pus ceva componente puternice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *