Cum scriu eu cod

Cand spun cod ma refer la chestii pentru web: HTML5, CSS3 si jQuery. La inceput foloseam Dreamweaver dar mi-am dat seama rapid ca interfata este mult prea incarcata si ma concentram mai mult pe briz-brizuri decat pe munca mea. Am dus la bun sfarsit cateva proiecte cu Dreamweaver, insa simteam nevoia de un mediu de dezvoltare nou, mai curat si mai organizat.

 Notepad++

code-editor-notepad

Notepad++ este un editor pentru text si orice fel de cod, nu doar tehnologii pentru web. Este un soft open-source, consuma foarte putine resurse si se gasesc tot felul de plugin-uri care inlesnesc procesul creativ. Puteti descarca Notepad++ gratuit de aici. Eu folosesc un plugin pentru FTP (si SFTP) ca sa nu fiu nevoit sa folosesc un client FTP atunci cand vreau sa modific un fisier de pe vreun server. Stilul codului se numeste Monokai (special facut pentru Notepad++ ca sa semene cu Sublime Text).

Sublime Text

code-editor-sublime-text

Sublime Text costa $70 (cam mult, din punctul meu de vedere) il puteti descarca gratuit (trial, normal!) de aici. Este un editor text mult mai aratos si avand in vedere ca petreci mai multe ore cu ochii fixati pe o singura fereastra, ar trebui sa arate cat mai bine, parerea mea. Functioneaza foarte bine, este la fel de „customizabil” ca si Notepad++ (prin Package Manager). Recomand folosirea acestui editor impreuna cu extensia Emmet care fluidizeaza procesul creativ si mareste viteza cu care poti coda.

PhpStorm

code-editor-phpstorm

PhpStorm este un development environment cu foarte multe functii. O licenta pentru PhpStorm costa $95 pe an (in acel an primesti update-uri gratuite nelimitate, dupa acel an poti sa folosesti soft-ul fara nici o problema, insa nu mai primesti update-uri), cu optiunea de reinnoire pentru suma de $47. Gasiti aici un download (trial). Cea mai interesanta functie (din punctul meu de vedere) pe are o are PhpStorm este ca are un server Apache inclus, pe care poti testa codul pe care il scrii.

Concluzii

Dintre toate cele 3 optiuni prezentate, cel mai mult am utilizat PhpStorm. Motivele? Este o platforma stabila (consuma cam mult RAM, dar cu 12GB instalati, nu am nici o problema), Apache inclus (pentru teste) si o metoda foarte rapida pentru deployment prin FTP, FTPS sau SFTP + optiuni de integrare pentru GIT/SVG (pluginul pentru GitHub vine preinstalat de la versiunea 8.0.0 in sus).

Alternativa recenta: Prepros + Sublime Text

Prepros este un „compilator” pentru cod (doar limbaje de programare pentru web), insa functia care ma intereseaza pe mine cel mai mult este posibilitatea de a tine mai multe proiecte intr-o singura instanta de Apache. Poti deschide apoi un proiect in browserul default (Chrome, in cazul meu) care actualizeaza tab-ul cu preview-ul proiectului la fiecare save. Recomand aceasta metoda pentru scris cod deoarece este foarte rapida.

Asa arat a interfata Prepros, foarte intuitiva si usor de folosit.
Asa arat a interfata Prepros, foarte intuitiva si usor de folosit.

Proiectul final (care se poate vedea in imaginile de mai sus) arata in felul urmator:

maria-diy


Comments

Un răspuns la „Cum scriu eu cod”

  1. Cred că merită bani SublimeText și phpStorm sunt două programe destul de bine făcute cu funcții destul de interesante pentru dezvoltator. O alternativă pentru phpStorm consider că este NetBeans IDE, are o interfață asemănătoare și merge destul de bine pe Windows și Mac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *