Diferente intre tastaturile mecanice si cele normale

7 dec. 2014 Gadget Comentarii

Poate ca nu stiti ce este o tastatura mecanica, asa ca o sa va explic eu. Tastaturile mecanice folosesc butoane individuale pentru fiecare tasta in parte. Sub fiecare tasta exista un switch mecanic care este actionat atunci cand tasta este apasata. Pe de alta parte, tastaturile normale folosesc o membrana care joaca rolul unui arc si doua foi de circuite care se intalnesc atunci cand o tasta este apasata. Sunt o multime de diferente intre cele doua tipuri de tastaturi si modurile in care functioneaza.

tastatura-mecanicaIn primul rand tastaturile mecanice sunt mult mai rezistente in timp si in caz ca unul dintre switch-uri se strica se poate inlocui relativ usor. De asemeni, exista mai multe tipuri de switch-uri, astfel fiecare isi poate alege dupa preferinte cum sa fie switch-urile tastaturii.

Tipuri de switch-uri

Cherry MX Black – medium stiff – miscarea in timpul apasarii tastelor este lineara, nu sunt recomandate pentru scris deoarce nu exista feedback-ul sonor/tactil. Sunt foarte bune pentru gaming deoarece nu exista intreruperi la apasare/eliberare, permitand astfel reactii mai bune.

Cherry MX Blue – light stiff – apasarea/eliberarea ofera feedback auditiv puternic si sunt cele mai bune pentru scris deoarece percepem foarte rapid momentul in  care comanda tastei a fost inregistrata. Nu sunt recomandate pentru gaming.

Cherry MX Brown – light stiff – miscarea pe durata apasarii este perturbata iar feedback-ul este modest.

Cherry MX Red – light stiff – identice cu cele Black insa forta necesara pentru apasarea unei taste este semnificativ mai mica, iar  din acest motiv sunt foarte bune pentru gaming.

In afara de switch-urile Cherry MX mai exista Topre (un hibrid intre Cherry MX si tastaturile normale cu membrana), Alps (doua tipuri de switch-uri Alps: tactile si zgomotoase si non-tactile si silentioase).

Tastaturile cu membrana

Nu sunt foarte scumpe, nu necesita menteneanta si sunt disponibile in toate magazinele de specialitate. Au o durata de viata realativ mica si sunt potrivite pentru gaming si scris. Nu exista mai multe tipuri de tastaturi cu membrana insa fiecare producator foloseste alte materiale pentru taste/membrana, astfel afectand performanta acestora.

Tastaturile mecanice sunt disponibile si in Romania dar preturile sunt destul de ridicate. Insa daca luam in considerare ca vei cumpara o tastatura mecanica si nu vei mai avea nevoie de una noua timp de 5 ani sau mai mult, investitia merita facuta.

Cum suna fiecare tip de switch-uri