Probabil cea mai radicală schimbare din viața tinerilor este trecerea de la liceu la facultate. Din păcate nu ai un diriginte care să te îndrume și să îți răspundă la întrebări. La ASE teoretic există mentori, dar nu am avut încă plăcerea. Dar ai colegi mai mari, ai internet și ai o gălăgie de site-uri ale facultății, pe care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie.
Au trecut două luni de când am început facultatea și aproape m-am obișnuit. Dacă nu se muta Facultatea de Administrație Publică și Management la Romană (înainte aveam cursurile la Unirii), probabil mă obișnuiam mai repede. Dar nu mă pot plânge că e diferit, ce să mai zic de colegu’ Paul care s-a dus la facultate în Marea Britanie? El a schimbat metoda de predare, de verificare, limba de predare, sensul în care circulă mașinile și e cu două ore înainte – la ora la care eu mă trezesc să plec spre facultate, el se întoarce din club.
Important de știut
- La ASE înscrierea este probabil cea mai stresantă perioadă din studenție.
- Glumesc, mai e și sesiunea.
- Ai șanse să ai profesori care își dau interesul și sunt curioși să-ți afle părerea.
- Dacă nu își dau interesul și nu sunt curioși, oricum ai ceva de învățat de la ei.
- Dacă nu ai ce învăța de la ei, nu are rost să mergi la curs.
- Mergi la seminare! Contează destul de mult.
- Vi s-a spus că școala este gratuită. Cea mai mare minciună. Facultatea chiar este gratuită!
- Glumesc, este chiar mai scumpă.
- Comunicarea este foarte importantă. Veștile trebuie să circule foarte repede și trebuie să urmărești toate fluxurile de informații.
- Numerotarea sălilor din clădirile ASE mi se pare genială. Fiecare sală are un cod format din 4 cifre: cifra miilor reprezintă numărul clădirii, cifra sutelor indică etajul, iar ultimele două cifre reprezintă numărul sălii. Mai multe informații despre săli găsiți aici.
- ASE pune la dispoziția studenților un cont pentru toate platformele online.
- Site-ul principal este actualizat constant, acolo apar noutățile.
- Site-ul facultății este actualizat din când în când, acolo apar noutățile care vizează doar facultatea ta.
Sfatul meu
Încearcă să îți administrezi timpul cât mai bine. Când ai cursuri, mergi la cursuri. Când ai seminar, mergi la seminar. După ce s-a terminat facultatea poți să înveți, poți să lucrezi sau poți să te ocupi de un hobby. Nu pierde vremea! Poți să îți acorzi timp până la prima sesiune ca să te acomodezi. După prima sesiune ai putea să îți cauți un job part-time.