Gazduire pentru bloguri

Azi am citit un articol foarte bine scris de Paul, in care ne da cateva sfaturi esentiale pentru incepatorii unui blog WordPress. Prin comentariile articolului sau am vazut ca lumea cerea un post legat de gazduire. M-am gandit sa ii fur articolul :D, insa sunt sigur ca va scrie si el unul, fiecare are opinii diferite pana la urma, nu? Hai sa va zic despre gazduire deci.

Gazduire in general

Pentru un blog la inceput, alegerea spatiului de gazduire este un pas esential. Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand cauti gazduire pentru un blog. In primul rand sunt sigur ca nu vrei sa iti dai toti banii pe un server dedicat inca de la inceput, pentru ca nu isi are rostul. Pentru cei 30-50 unici pe zi, gazduirea shared este numai buna, este ieftina, iti ofera toate resursele de procesare de care ai putea avea nevoie. Este important sa fii atent si la dealii, cum ar fi spatiul de stocare, cate domenii poti adauga, baze de date, adrese de email si cel mai important trafic! Nu vrei sa ramai pe dinafara, fara trafic, pentru ca nimeni nu iti va mai putea accesa blogul pana cand se reseteaza contorul.

Spatiul de stocare

In primele luni de viata, pana la un an, spatiul de stocare nu este foarte important, trebuie sa stii un singur lucru: nu ai nevoie de foarte mult la inceput. Eu am blogul de mai bine de 1 an si nu ocupa mai mult de 1 GB cu tot cu continutul media si backupul bazei de date (backupul pentru continut il stochez pe un freehost prin FTP). Sa zicem ca azi iti faci blog, alege un pachet cu 500MB-1GB spatiu de stocare. Poti opta pentru un pachet mai mare mai tarziu, cand o sa inceapa sa vina banii din blog si se va auto-sustine – ce castigi din blog, poti investi in gazduire.

Domenii si subdomenii

Inca un aspect mai putin important. Daca nu ai de gand sa iti faci mai multe site-uri, un domeniu si 10 subdomenii sunt de ajuns. Subdomeniile le poti folosi pentru a face un blog pentru testare, de exemplu test.domeniu.tld. Mai bine testezi noile pluginuri, teme si update-uri pe o platforma separata, in caz ca apar erori.

Baze de date

Nu ai nevoie de multe, la fel, daca nu ai de gand sa gzduiesti mai mult de un site, o baza de date este de ajuns, deoarece cu WordPress, poti seta un prefix diferit pentru fiecare instalare si astfel poti folosi o singura baza de date pentru mai multe bloguri. Singura problema cu optiunea de a instala mai multe bloguri pe o singura baza de date este ca este usor sa incurci tabelele daca nu esti atent si nu setezi prefixuri diferite (de exemplu blg1_numetabel si blg2_numetabel).

Adrese de email

O adresa de email este suficienta, doar daca vrei sa folosesti o adresa de email separata pentru a trimite newslettere. O adresa de email este de ajuns, doar nu vrei sa iti faci o adresa pentru blog, o adresa pentru advertoriale, o adresa pentru bannere publicitare si o adresa pentru erorile intampinate de utilizatori, nu? Ar fi oribil de greu sa administrezi atatea adrese de email :)

Trafic

Acest detaliu este cel mai important, dar depinde de blogul tau. In primele luni 10GB de trafic sunt de ajuns (atentie, ca in trafic este inclus si traficul FTP pe care tu il folosesti pentru instalarea pluginurilor, temelor si blogul in sine). Momentan, blogul meu foloseste cam 5GB de trafic pe luna (si am cam  2000 de vizitatori pe luna), atunci cand nu fac schimbari majore, nu instalez pluginuri noi etc.

Concluzie

Fiecare detaliu trebuie studiat pentru a putea lua decizia cea mai buna. Studiaza piata, vezi care sunt ofertele pe la firmele de gazduire, citeste review-uri pe net si cauta o firma serioasa, cu vechime. Nu recomand firme ca NEH, QualityHost, DespreGazduire, HostPixel. In schimb va recomad Hostway (la care am 11 domenii diferite pe acelasi pachet de gazduire pe care dau aproximativ 19 lei pe luna), Webfactor (de care mi-a adus aminte Daniela, eu am uitat de aceasta firma, despre care am auzit doar vorbe bune) si firmele mari de gazduire din afara, cum ar fi HostGator, Domain.com si GoDaddy – singura problema cu aceste firme este ca isi tin serverele in afara tarii ceea ce poate rezulta in timpi de incarcare mai mari, in schimb au suport pentru clienti de mare calitate, servicii cu uptime garantat si multe alte beneficii.

[hr]

Acest articol, desi este destul de lung, este incomplet. Sunt foarte multe detalii legate de crearea si gazduirea unui blog peste care nu am trecut pentru ca rezulta un articol dublu sau triplu. Daca aveti sfaturi, lasati-le in comentarii ;)

[hr]

Daca am noroc, sper ca in viitorul apropiat sa deschid un serviciu de gazduire pentru bloggerii aflati la inceput. Daca printre cititori se afla persoane care sunt interesate si care se pricep la astfel de lucruri, contactati-ma si poate imi dati un sfat. Oricum, inainte de a ma apuca de treaba o sa fac un chestionar ca sa ma informez, cati bloggeri voi putea ajuta si de ce au nevoie.


Comments

15 răspunsuri la „Gazduire pentru bloguri”

  1. Pe partea de hosting am inteles ca Webfactor sunt ok in Romania.

    1. Intr-adevar. Am uitat de ei. Am auzit doar vorbe bune despre ei.
      Am adaugat si aceasta firma in articol.

  2. Eu chiar recomand despregazduire.ro , sunt client de aproape 2 ani la dg si pot sa afirm ca este un host ok :)

    1. De cele mai multe ori am auzit despre probleme la ei.

      1. Pai de la auzi pana la a proba ca nu sunt ok e cale lunga :)

    2. Dap si eu am de la ei un domeniu. :D +1

      1. Ok, ca domain reseller or fi mai competenti :)

  3. O sa scriu si eu un articol insa nu acum. Ceva mai tarziu.
    Eu recomand AcipHosting.ro, blogul meu e gazduit la ei, ii cunosc pe baieti si ofera servicii chiar foarte bune.
    Felicitari pentru articol.

    1. Multumesc. Abia astept sa iti citesc parerile legate de gazduire.

  4. daca vrei sa iti deschizi ceva pentru bloguri, trebuie sa fie foarte ieftin si…deja sunt oferte bune cu 0.5-1E. Cat de mici sa pui preturile?! Crezi ca mai e rentabil?!

    1. Eu sper sa nu coste nimic. Vreau sa gazduiesc bloguri gratuit, insa nu orice blog. Sper sa pot plati pentru gazduire din veniturile castigate din blogul meu :)

  5. newhost.ro eu de aclo am gazduire…

  6. La Ch-center am 3 site-uri si la BrainHost am blog-ul. Amandoua sunt ok.

  7. Fiecare vine cu o alta firma, acum este mare competitie pentru a-si face si ei un nume, asa poate isi atrag clientii, dar daca ai un slogan bun cred ca poti strange clienti…

  8. Avatar Constantin
    Constantin

    Felicitari pentru articol! Cu siguranta intr-o buna zi va ajuta pe cineva sa ia o hotarare inteleapta.

    Iti impartasesc opinia si cred ca Hostway este de departe cea mai buna companie de servicii hosting din Romania. Pe a doua treapta cred ca se afla cei de la xServers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *