GitHub pentru orice programator

6 feb. 2015 Diverse Comentarii

Cand te apuci serios de scris cod, nu conteaza ca vorbim despre C, Java, Python, PHP, Ruby sau SQL, trebuie sa ai unde sa salvezi codul. Timpul pe care l-ai „pierdut” lucrand este foarte pretios, la fel si efortul depus. Ar fi pacat daca s-ar intampla ceva care sa-ti pericliteze munca. Am avut inspiratie sa imi tin toate proiectele importante pe Dropbox, care nu este insa cea mai buna solutie pentru stocarea codului. Desigur, Dropbox nu este nici cea mai proasta solutie, insa exista exista unele mai bune si mai important, dedicate.

Desigur, vorbesc despre produsele care ofera version control si sprijina lucrul in echipa. Cel mai bine dezvoltat produs pare sa fie GitHub, care promite „social coding”. Simplu spus, GitHub este un serviciu care permite stocarea codului si sprijina colaborarea.

Exemplu: esti angajat la o firma/companie si lucrezi la un proiect cu inca 2 colegi. Fiecare incepe sa rezolve din task-uri si incepe sa salveze fisiere (.class, .php, .html, .cpp), problema apare atunci cand trebuie sa faci schimb de fisiere cu un alt coleg sau cand trebuie sa lucrati amandoi la acelasi fisier, in acelasi timp. Rezolvarea este oferita de GitHub, care permite mai multor colaboratori sa scrie cod fara sa se bata cap in cap.

GitHub este atat de popular incat a fost integrat intr-o multime de programe de editare text si IDE-uri. L-am intalnit in JetBrains PhpStorm si in varianta pentru HTML/JS numita WebStorm, am gasit plugin-uri pentru Notepad++ si SublimeText. Si adevarul este ca nici nu prea conteaza ce software folosesti cand codezi, important e sa ai o copie locala pe care o poti administra prin interfata GUI – GitHub Windows.

repository
Asa arata un „repository” – o colectie de fisiere in formatul tau preferat.
clone-in-windows-button
Daca esti utilizator inrait GitHub poti sa descarci pe calculator o copie a unui program care ti se pare interesant si sa-l ajuti pe developer.

 

^ Ad space to help offset hosting costs :D