Laptop versus desktop

26 mart. 2013 Gadget, Review Comentarii

Este un subiect foarte interesant, deoarece sunt o groaza de puncte de vedere, in plus, fiecare poate avea alta parere in functie de necesitatile personale. Eu unul nu ma pot decide, insa tind mai mult spre laptop.

De ce desktop?

Un desktop este foarte puternic, punct. Pe langa puterea masiva de procesare, mai avem si posibilitatea de a face upgrade, pe cand la un laptop poti schimba componente precum HDD-ul, RAM-ul si unitatea optica (pe care o poti inlocui cu un SSD de exemplu).

Desigur, un calculator desktop este fix, nu poti sa il bagi in gentuta si sa te plimbi cu el prin Bucuresti. Daca vrei sa il muti, trebuie sa te pregatesti, fie sa il cari cu masina fie sa te apuci de bodybuilding, pentru ca un desktop poate cantari chiar si 20 de kg (doar carcasa calculatorului meu are 13 kg).

Upgrade-urile se fac foarte usor la un calculator de tip desktop. Ai foarte mult spatiu in care poti instala componente noi sau poti inlocui cu usurinta piese precum procesorul, HDD-ul, placa video, RAM-ul, unitatea optica etc. Esti limitat doar de nr. de porturi I/O (input/output).

De ce laptop?

Un laptop este, desigur, portabil. Acesta este marele avantaj al unui calculator de tip laptop. Este util pentru o gama foarte mare de utilizatori, mai ales ca nu ocupa foarte mult spatiu si este usor, cantarind intre 1,5 si maxim 5 kg (laptopul meu are doar 2,6 kg cu bateria instalata).

Singurul dezavantaj, din punctul meu de vedere, al unui laptop este lipsa posibilitatii de upgrade. Exista un numar limitat de optiuni de upgrade, avand acces la foarte putine componente. In cazul unor laptop-uri poti adauga componente daca au un slot de expansiune, iar in alte cazuri poti avea surpriza sa aiba RAM-ul lipit de placa de baza.

Portabilitate este cuvantul care imi trece prin minte atunci cand ma gandesc la un laptop. Poti sa-l pui intr-o gentuta si sa mergi oriunde si sa continui ce faceai acasa sau la birou. Vrei sa ai acces  la internet? Nimic mai simplu, achizitionezi un stick de internet 3G/4G de la unul dintre furnizori (Vodafone, Orange, Cosmote, Digi) si te-ai conectat la internet. Sau, mai exista optiunea Wi-Fi, in orasele mari. Daca esti abonat RDS&RCS, te poti conecta la unul dintre hotspoturile wireless din orasul tau.

Concluzie

Un laptop este bun pentru portabilitate si conectivitate, un desktop este bun pentru puterea de procesare si posibilitatea de upgrade. Nu zic ca unul este mai bun decat celalalt, spun doar ca fiecare are avantaje si dezavantaje. Eu tind spre laptop, deoarece pot merge oriunde cu el fara probleme. Am si un desktop pe care il folosesc pentru gaming si vizionare de filme (doar nu o sa ma chiorasc mai bine de 2 ore la un ecran de ~16 inci, nu?).

Fiecare poate alege una dintre optiuni sau poate sa le incerce pe ambele. Eu mi-am luat ma intai un desktop, iar apoi un laptop pentru ocaziile cand trebuie sa plec de acasa si tot am nevoie de acces la internet sau la diferite documente si aplicatii.

^ Ad space to help offset hosting costs :D