Mai mult spatiu de stocare

18 iun. 2013 Gadget, Internet, Scurte Comentarii

Ca orice internaut veritabil, descarc si incarc o groaza de date pe internet. Mai mult descarc decat incarc, asa ca am nevoie de foarte mult spatiu de stocare. Momentan ma descurc cu doar 1TB de spatiu pe HDD, pe care il folosesc si pentru a boota de pe el. In viitorul cat mai apropiat as vrea sa fac niste schimbari in calculator din punctul de vedere al stocarii. As vrea mai multa viteza de transfer si mai mult spatiu, de asemeni si backup continuu hardware. Pentru a reusi toate aceste lucruri, exista o singura solutie: RAID.

Ce este RAID?

RAID este un acronim de la expresia engleza „redundant array of inexpensive disks” redenumita in „redundant array of independent disks”, care inseamna o matrice de HDD-uri speciala, menita sa ofere scurtarea timpilor de acces la date precum si toleranta mai buna la erori.

In cazul meu as putea folosi RAID 5 – care ofera posibilitatea de a mari viteza de transfer a datelor (numarul de HDD-uri*~100Mbps) si ofera backup, daca un HDD esueaza, datele sunt recuperate automat – sau RAID 10 (1+0) – care ofera viteza si mai mare de acces si transfer dar si backup automat.

De ce as avea nevoie?

In primul rand de mai multe HDD-uri. Un minim de 4 HDD-uri dar as putea incepe cu achizitionarea a inca 2 HDD-uri si as putea face un RAID 5. De asemeni imi trebuie un controller RAID (desi majoritatea placilor de baza iti ofera optiunea de a face un RAID software based). Si mi-as mai dori un SSD mic de pe care sa bootez sistemul de operare.

Toate acestea costa destul de mult, asa ca doar timpul si banii ma impiedica sa imi comand chiar acum piesele.

Later edit:

Am achizitionat un HDD de 1TB de la evoMAG, un WD Caviar Blue de care sunt foarte multumit. Il folosesc pentru backup si download, ca sa nu incetinesc HDD-ul de pe care bootez Windows.

^ Ad space to help offset hosting costs :D