In era vitezei mi se pare absurd sa mai astept ca un filmulet sa faca buffering pe YouTube/Vimeo. De asemeni, nu am rabdare sa stau 10 ore sa descarc cateva filme/jocuri/programe mai stufoase. Doar cateva motive pentru care am nevoie de o conexiune foarte buna la internet. Pe langa viteza mare, as spune cel putin 300Mbps, imi trebuie si o conexiune stabila cu un ping foarte mic.
Abonamentul de internet
Cel mai important lucru, atunci cand esti in cautare de viteza mare pe net, este un abonament solid de la un provider serios. In zona in care stau eu, prima oara cand mi-am tras fir era doar Romtelecom cu al lor ClickNET. Am scris de foarte multe ori pe blog despre serviciile lor ratate. De vreo 2 ani am trecut la RDS, prima oara cu abonamentul Fiberlink 100, acum am teava de 1Gbps. Degeaba ai tu mega-ruter si mega-placa de retea si cabluri ethernet de mare calitate, daca ISP-ul tau iti pompeaza 10-15Mb. Investeste intr-un abonament mare, maxim, cat crezi tu ca vei folosi (trebuie sa iei in calcul faptul ca poate nu esti singurul utilizator de net din casa si va trebui sa imparti conexiunea cu inca 2-3).
Echipament
Inca un punct foarte important pentru ca se bazeaza unul pe celalalt, traficul pe care ti-l ofera ISP-ul si echipamentul din casa ta. Daca firma de net iti dai 1Gbps dar tu ai echipament care tine maxim 100Mbps, degeaba, nici o afacere. Ai nevoie de niste imbunatatiri in materie de echipament retelistic pentru a sustine viteze cat mai mari de download si upload.
Router (+echipament wireless)
Am lucrat inca de la inceput cu TP-Link si nu am fost dezamagit. Ca router principal folosesc modelul TP-Link TL-WDR3600 care este incredibil de stabil si isi face treaba foarte bine. Il am de aproape un an si nu m-a dezamagit. I-am facut update in prima zi la ultima versiune a firmware-ului si functioneaza de atunci fara pauza. Pentru a mari raza retelei wireless din casa folosesc inca un router TP-Link pe post de wireless repeater. Modelul pe care il folosesc este TP-Link TL-WR740N, este relativ ieftin si functioneaza foarte bine pe post de repeater.
Alte alternative pentru routere gigabit – compatibile cu vitezele abonamentelor celor de la RDS sunt:
- TP-Link TL-WR1043ND – 3 antene wireless detasabile, 5 porturi gigabit
- Edimax Dual-Band BR-6478AC – plug-and-play, wireless ac (max 867Mbps)
- Tenda N60, 600Mbps
- TP-Link Dual Band Gigabit TL-WDR4300
Cabluri si placi de retea
Pe langa un abonament bun la internet si un router decent, ai nevoie si de o placa de retea care sa stie sa se descurce cu atata trafic. Iti trebuie o placa de retea gigabit si un cablu ethernet de calitate. Poveste scurta: mi-am luat routerul, l-am instalat, insa aveam viteze de 100mbps deoarece cablul ethernet nu sustinea 1000mbps.
- TP-Link PCI 10/100/1000 Mbps Gigabit
- Edimax EN-9260TX-E v2, PCI-Express Card 10/100/1000 Mbps
- INTEL PRO/1000 CT 10/100/1000Base-T
Si cabluri ethernet: cat5E de 2m alb, cat5E de 1m albastru, cat6 plus de 1m alb, cat6 de 4m alb, cat5E de 3m verde, cat6 de 3m negru. Diferenta dintre cat5E si cat6 este doar la capitolul stabilitate, cat6 este mai bine protejat de interferente si produce mult mai putine erori (desigur, diferenta de pret, cat6 e cu 20% mai scump decat cat5E.
Lasă un răspuns