La fel cum face Cabral, atunci când mă apuc de scris un review trebuie să fi trecut destul de mult timp de la achiziționarea dispozitivului. A trecut mai bine de o lună de când am schimbat daily driver-ul. Acum folosesc un Samsung Galaxy A5. Unii ar spune că este mid-range. Eu spun că este potrivit pentru modul meu de utilizare. Nu vreau să îi pun o etichetă.
Pentru ca review-ul să fie relevant, trebuie să vă spun mai întâi cum folosesc telefonul.
În fiecare dimineață în timp ce-mi beau cafeaua, îmi verific conturile de e-mail și majoritatea profilurilor sociale. Nu contează că mă pregătesc să plec spre facultate sau muncă, timp de jumătate de oră-45 de minute verific ce s-a întâmplat pe net și în restul lumii. Când sunt ocupat tind să țin conectivitatea închisă (Wi-Fi/date 4G) pentru a reduce șansele de a fi distras de la treabă, în restul timpului sunt conectat și sincronizez continuu, primesc e-mailuri (doar citesc, nu răspund), actualizări pe Facebook, Twitter și Instagram. Folosesc zilnic Google Calendar și My Study Life pentru a nu rata evenimente/cursuri&seminarii. De cel puțin 3 ori pe săptămână folosesc Google Maps și Uber pentru deplasare prin oraș.
TL;DR Utilizez telefonul destul de intens dar nu fac nimic ieșit din comun.
Design
Deși sunt un mare fan al aluminiului (kudos HTC!) materialul folosit de Samsung pare foarte calitativ și nu îmi dă impresia de ieftin. Personal îmi place foarte mult culoarea modelului meu – Midnight Black – iar marginea argintie din jurul ecranului îi dă un feeling foarte premium.
Din punctul meu de vedere Samsung a ales niște materiale foarte bune pentru acest smartphone. Puteau să folosească niște butoane mai soft pentru volum și blocare/deblocare.
Display
La capitolul display nu sunt foarte pretențios. A5 are un ecran cu diagonala de 5 inch și rezoluție 1280x720p (adică HD). Ce mă interesează pe mine cel mai mult e să se adapteze bine (și rapid) condițiilor în care îl utilizez: dacă sunt afară să fie cât de luminos posibil, dacă sunt înăuntru să fie cât de întunecos posibil. Ecranul de pe Galaxy A5 se adaptează excelent și apreciez faptul că pe modul manual pot să-l utilizez pe întuneric beznă fără să fie inconfortabil pentru ochi.
Performanță
Galaxy A5 este echipat cu un procesor Snapdragon 410 quad-core tactat la 1.2Ghz și un procesor video Adreno 306. Nu este cel mai performant telefon, având doar 1.2Ghz „sub capotă”, dar pentru nevoile mele nici nu am nevoie de mai mult. Aplicațiile nu sunt o problemă, iar jocurile rulează suficient de bine. Oricum, este un telefon mid-range și nu poți să-i ceri prea mult. Am testat Leo’s Fortune și ultimul NFS – au mers grozav de bine!
Multitasking
Utilizez telefonul la capacitate maximă. De cele mai multe ori am câteva tab-uri deschise în browser și multe aplicații deschise în fundal (clientul de e-mail, Facebook, Twitter, Instagram, Google Calendar ș.a.). Cei 2GB de memorie RAM sunt mai mult decât suficienți pentru nevoile mele, deși un utilizator care se și joacă se poate să aibă nevoie de ceva mai multă memorie. La capitolul multitasking A5 primește note maxime din partea mea.
Camera foto
Galaxy A5 este echipat cu o cameră de 13MP, cu autofocus și blitz LED. Fotografia pe întuneric nu este unul dintre punctele forté ale telefonului, dar în condiții normale scoate niște poze foarte bune. Focalizarea are loc aproape instant, iar pe video stabilizarea funcționează perfect. Nu simt că țin un DSLR în mână, dar livrează niște poze foarte bune. Mărturie stau ultimele poze de pe Instagram și nenumărate documente și cursuri scanate.
Bateria
Sunt plăcut surprins de rezistența bateriei lui Samsung Galaxy A5. După o zi normală ajung acasă cu 45-50% baterie, ceea ce este incredibil având în vedere că „storc” telefonul cu foarte multe aplicații și îl stresez zilnic cu rețele sociale, e-mail, browsing, poze (scanări de documente și peisaje pentru Instagram). Deși 2300 de miliamperi nu sună foarte impresionant, bateria din A5 rezistă eroic. Port peste tot cu mine bateria externă dar până acum a fost degeaba, probabil voi renunța să o mai car după mine.