Consider ca un interneut stie in linii mari ce este VPN. Daca se intampla sa nu aveti nici cea mai mica idee, o explicatie simpla ar fi urmatoarea: un VPN este un server prin care tu te poti conecta la orice site printr-o linie securizata si criptata; nu conteaza pe ce site intri, daca esti conectat la siteul x prin VPN, nu are nimeni de unde sa stie ce faci tu, pe ce site umbli si ce activitate ai pe siteul x. Este o metoda foarte simpla pentru anonimitate completa pe internet. Iar de cand cu toate bresele de securitate si cu guvernul american care isi baga nasul in treburile noastre, consider ca este un must pentru internautul secolului 21.
Free VPN sau Paid VPN?
Fiind atat de simplu si uosr sa tii un server VPN exista si alternative gratuite, insa sunt limitate la capitolul viteza si incredere (nu poti fi sigur ca serverele lor nu vor fi luate de politie – in caz ca unul dintre utilizatori se apuca de treburi necurate – sau traficul nu este urmari).
Insa, serviciile VPN platite sunt foarte sigure, iti garanteaza anonimitate si siguranta. Unele servicii nu iti cer nici macar numele sau prenumele, poti folosi o adresa de email de 10 minute pentru a-ti face cont si dupa folosesti serviciul fara nici o problema
Exista si in Romania?
Da! Exista servicii romanesti de VPN, de asemeni exista firme straine care au servere in Romania. Dupa o simpla cautare pe Google am gasit cateva optiuni.
RoTunneling
Este un serviciu romanesc, cu servere in Romania. Au o multime de pachete, incepand cu „Little” care costa 5 lei si 52 de bani pe luna cu o viteza maxima de 4Mb/s. Preturile ajung la 33 de lei si 11 bani cu o viteza maxima de 150Mb/s. In plus, ai posibilitatea de a incerca serviciul gratuit o zi.
Tiger VPN
Este o firma straina, care detine servere si in Romania. Oferta lor cuprinde 3 pachete: 1 euro pe zi pentru test-drive, 7 euro pe luna sau 70 de euro pe an (discount de 17% fata de pachetul cu plata lunara). Pe siteul lor este listat ca avantaj faptul ca nu este necesara instalarea unui program pentru a folosi serverele lor pentru conexiuni anonime.
VPN Book
Este o alternativa gratuita, cu servere disponibile in Europa (2 la numar) si in Regatul Unit (tot doua servere). Folosirea serviciului este 100% gratuita, nu exista siteuri blocate si sunt deschise protocoalele PPTP si OpenVPN. Nu este pusa nici o limita de viteza, nu se inregistreaza traficul si nu este necesara inregistrarea unui cont pentru a folosi serverele lor.
Mai exista un serviciu, foarte tentant, pe care nu l-am mentionat mai sus si este oferit de Avast. Compania care face si antivirusul Avast! Serviciul SecureLine VPN costa 59,99 de euro pe an sau 7,99 euro pe luna. Nu exista limite de viteza si suporta conexiuni VOIP (Skype).
Voi ati folosi un VPN pentru securitate si anonimitate online?
Lasă un răspuns