TL;DR #SMSBucurești

Social Media Summit 2016 a fost prima ediție la care am participat și pot spune că a fost o experiență foarte faină. Am văzut foarte multe fețe cunoscute și am învățat câteva lucruri noi legate de social media și comunicarea online.

Internetul încă e pe val, iar în 2016 se transformă în tsunami. Dacă până în 2015 oamenii internetului s-au format și au încercat să înțeleagă cât mai bine fenomenul, 2016 este anul în care ne profesionalizăm. Am văzut clar că internetul are superputeri: social media a adus un președinte nou (la fel de bine poate să îl dea jos), poate să schimbe păreri și cel mai important: poate să vândă. Mugur Pătrașcu spune că el angajează doar de pe Facebook, so yeah. Big changes. De acum înainte dacă vrei să faci treabă pe net trebuie să iei în considerare două chestii: usability și mobile. Oamenii caută informații și accesează ce este la îndemână. Nimeni nu vrea să se întindă de-a lungul camerei ca să pună mâna pe telecomanda de la TV, nu?

Din ce în ce mai mulți oameni fac cumpărături pe net. Cred că toți am fost în situația în care am început să facem puțin research înainte de a achiziționa. De obicei căutăm numele unui produs sau o categorie de produse: primele rezultate vor fi de cele mai multe ori paginile magazinelor, următoarele vor fi bloguri – bloguri pe care s-au postat recenzii sau păreri despre produsul X. 58% din românii de peste 16 ani iau o decizie de cumpărare citind bloguri. În State procentul este ceva mai mare, dar mi se pare normal. În 2013 40% din români aveau toaletele în curte, însă asta nu are nimic de-a face cu internetul. Cine sunt bloggerii care influențează o decizie de cumpărare? Cei care sunt online de foarte mult timp, cei care au transformat blogul într-un brand personal, cei care au existat mereu (Cabral we see you) și cei care sunt aproape umani (Radu F. și Otravă sunt aproape umani pentru că scriu despre subiecte pe care bărbații nu le discută la bere – Manafu).

Cum comunică un brand vs. un influencer

Take a look at the likes/share difference. Bonprix are aproape 2 400 000 de like-uri. Dl. Moisescu are 1 350 000 de like-uri.

comunicare-brand-influencer

Feedback pentru echipa SMS:

  • data viitoare locație mai mare sau organizare mai bună la prânz
  • rețeaua WiFi ar fi trebuit să fie deschisă sau să ne spuneți parola, liveblogging pe 3G e imposibil
  • good mix and match de speakeri – deși Chef Foa a spus exact același lucru de vreo 3-4 ori