De când m-am apucat de Web Development, WordPress, design și cod în general am fost într-o căutare continuă de software care să mă ajute să îmi fac treaba mai bine, mai eficient. Am trecut prin nenumărate etape și n tool-uri dar cred că am ajuns la o suită care mi se potrivește și chiar mă ajută.
Notepad++, Sublime Text, Dreamweaver sau PhpStorm au făcut parte din suita pe care o instalam după fiecare formatare a sistemului. Sunt sigur că toți developerii au folosit cel puțin unul dintre programele menționate mai devreme. Eu unul n-am fost 100% mulțumit de niciunul.
Ce software folosesc pentru Web Development
Căutarea s-a (cam) oprit pentru mine. Acum folosesc Atom pe post de editor text, Prepros pentru compilarea Sass și reîncărcarea live a codului, FileZilla pentru deployment și GitHub pentru version control. Poate că sunt cam multe soft-uri, dar prefer să fie așa. Prefer să am un mediu de dezvoltare modular. Aș putea să înlocuiesc oricând Atom cu Sublime Text sau FileZilla cu SmartFTP sau WinSCP.
Atom
Se integrează perfect cu GitHub și permite instalarea pluginurilor din CMD sau din interfața grafică. Dintre cele mai utile plugin-uri, țin să menționez Emmet (cunoscut și ca Zen Coding), Atom Beautify, Autoclose HTML, Remote-FTP, autoprefixer, Color Picker și sublime-block-comment.
Prepros
Prepros este mai mult un moft. Poți face absolut tot ce face progrămelul ăsta cu plugin-uri moca din Atom (sass-watch + livereload). Îl deschid doar dacă mă grăbesc și nu am timp să rezolv problemele care apar aproape de fiecare dată cu cele două pachete pe care le-am menționat mai devreme.
GitHub
Must-have atunci când lucrezi la multe proiecte și lucrezi în echipă. Eu sunt Batman fără Robin, nu lucrez în echipă momentan dar îmi place să am control asupra versiunilor și să pot să dau timpul înapoi după buna mea plăcere.
Concluzie
Cu acest setup sunt capabil să „pompez” zeci chiar sute de modificări pe site-uri existente și lansez site-uri noi într-un mod foarte eficient. Singura bubă este că folosesc foarte multe programe, care mănâncă RAM și putere de procesare. Dacă nu aș avea un calculator performant pe care să lucrez, probabil m-aș limita la PhpStorm sau WebStorm – două IDE-uri care fac cam tot ce vreau eu doar că sunt cam scumpe dacă vrei să le folosești în scop comercial.
Că tot am adus vorba de deployment și site-uri noi, puteți încerca găzduirea de la Simplenet. Am renunțat la GoDaddy în favoarea Simplenet și sunt în proces de mutare cu toate site-urile pe care le administrez.
Lasă un răspuns