Tranziția către Mac – Partea 2 – #iSwitched

17 mai 2017 Diverse Comentarii

Au trecut câteva zile de când un MacBook Pro de 13″ model early 2015 cu un procesor Intel Core i5, 8GB de memorie RAM și un SSD de 128GB a devenit calculatorul principal. Am mai deschis desktopul doar pentru a transfera niște fișiere. În rest am folosit acest laptop pentru absolut toate treburile, de la pierdut vremea pe Facebook până la codare (am început și am finalizat un proiect în mai puțin de 24 de ore).

Zilele astea am luat notițe despre experiența Apple și voi scrie despre fiecare punct în parte.

Tastatura

Scriu foarte mult. Jobul și hobbyul meu se bazează pe scris. Apăs zilnic de mai bine de 110 de mii de ori pe taste. Am vrut neapărat laptopul cu tastatura în format internațional ca să nu o iau razna. Desigur, scriu cu diacritice, dar prefer formatul Romanian Programmers (Windows, macOS). În mod normal scriu pe o tastatură mecanică cu switch-uri Cherry MX Blue. Trecerea la o tastatură chichlet este uriașă dar nu pot să mă plâng, chiar îmi face plăcere să scriu pe noua tastatură.

Cel mai nasol este cu shortcut-urile. Mai bine de 12 ani de învățat și exersat combinații de taste s-au dus pe apa sâmbetei. Când vine vorba de scris cuvinte n-am o problemă, nu trebuie să mă uit la taste. Cred că cea mai utilizată combinație este Alt+Shift+săgeată stânga (pentru a selecta bucăți de cod), o ratez în proporție de 50%.

Software

În mare am nevoie de un browser (Chrome în 90% din cazuri), un editor text și Photoshop. Trecerea pe macOS îmi permite să folosesc anumite programe care nu au o versiune pentru Windows sau funcționează muuuuuuult mai bine pe Mac. În primul rând Vagrant (despre care am scris pe Ctrl-d) funcționează perfect deoarece pot folosi sistemul de fișiere NFS. macOS este un sistem de operare bazat pe Unix, ceea ce înseamnă că are un terminal de comandă foarte bine dezvoltat și integrat, spre deosebire de Windows.

În ultima vreme nu m-am jucat prea mult, dar am zis să bag o fisă pe Mac. Am fost surprins când am descoperit că mai bine de jumătate din jocurile mele de pe Steam au o variantă pentru macOS.

Display

Am rămas cu gura căscată când am pornit laptopul pentru prima dată. Nu mai văzusem un ecran atât de clar, o imagine atât de curată, text care să arate așa de bine și imagini care parcă nu erau proiectate pe un display. Retina merită toți banii, just saying.

Hardware

Let’s address the elephant in the room: you can’t upgrade a MacBook. Practic ești blocat cu specificațiile cu care vine laptopul. Dacă te-ai zgârcit la momentul achiziției vei rămâne cu aceiași 8GB de memorie RAM și aceiași 128GB pe SSD. Dar e un laptop până la urmă. Este făcut să fie portabil.

Totuși, nu-ți iei și tu un Mac?