Trotinetele electrice nu sunt o noutate. Au început să apară în București acum mai bine de 6 luni și sunt din ce în ce mai populare și mai accesibile.
Au apărut mai multe aplicații prin care poți să închiriezi trotinete electrice așa că sunt șanse mari să găsești una atunci când ai nevoie. Mașină poți să închiriezi după nevoi, bicicletă poți să închiriezi după nevoi, acum nici trotineta nu mai este o investiție, poți să iei una de la colț și să mergi până unde ai nevoie.
Lime este prezent deja în alte câteva regiuni și este integrat cu aplicația Uber și Google Maps. Bolt oferă în alte țări trotinete electrice și este posibil să îi vedem și la noi. Momentan Lime și Primăria Capitalei lucrează împreună pentru redactarea unui document de colaborare.
Am testat toate serviciile de închiriat trotinete ca să nu fii tu nevoit.
Cum se folosesc?
Aplicațiile prin care le poți închiria sunt foarte similare cu cele de la Uber și Bolt. Îți faci un cont, introduci datele cardului tău, primești un scurt instructaj pentru siguranța în trafic, apoi ți se afișează o hartă unde sunt prezente toate trotinetele disponibile.
- Se recomandă folosirea unei căști precum cele pe care le folosesc bicicliștii dar acum să fim serioși, cine cară o cască just in case?
- Se recomandă să le folosim pe carosabil, nu pe trotuar.
- Se recomandă să le parchezi pe trotuar, aproape de carosabil.
Reguli de bun simț, nu?
Wolf-e
Wolf-e a fost lansat în Aprilie 2019 în București și planifică să se lanseze în Cluj până la sfârșitul primului semestru al anului. Compania are în plan să deschidă aplicația și în alte orașe din România.
Le vei recunoaște relativ ușor în oraș, toate având aceeași schemă de culori: albastru & negru.
Viteza maximă este de 20 km pe oră iar autonomia maximă este de 15 km (cel puțin așa au raportat trotinetele încărcate complet pe care le-am folosit). Apreciez faptul că poți selecta 1 din 3 viteze în funcție de cât de curajos/curajoasă ești.
Am apreciat faptul că pun la dispoziție un număr de telefon pe care îl poți apela dacă întâmpini probleme. De exemplu: trotinetele Wolf nu pot fi pornite dacă sunt în afara zonei verzi, dar poți suna pentru deblocare temporară, mergi în zona verde apoi poți debloca trotineta din aplicație.
Lime
Silicon Valley, bine ai venit în România! Lime s-a lansat în București la sfârșitul lunii mai și a adus în capitală 1000 de trotinete electrice. O mare deosebire între cele două servicii o reprezintă jobul de „Juicer”.
Pe când trotinetele Wolf sunt încărcate de echipa lor pe timpul nopții, cele de la lime sunt încărcate de Juiceri – parteneri care ridică trotinetele, le încarcă peste noapte iar dis de dimineață le distribuie prin oraș.
Trotinetele Lime sunt și mai ușor de recunoscut datorită culorii care îți strepezește dinții la prima vedere. Lime, get it? De menționat faptul că trotinetele Lime sunt mai rezistente sau cel puțin așa mi s-a părut, comparativ cu cele Wolf. Oricum, ambele m-au plimbat prin oraș fără probleme deși am aproximativ 120 de kg.
Viteza maximă este de 24 km pe oră, dar în pantă am prins și 26 de km. Autonomia maximă este de 24 de km.
Curios? Folosește codul meu pentru o deblocare gratuită.
Flow?
Flow are prea puține trotinete și nu-s niciodată unde trebuie. Nu i-am testat încă.
Cât costă?
Lime costă 3 lei la pornire și 60 de bani pe minut. Wolf și Flow costa 2 lei la pornire și 50 de bani pe minut. Prețurile nu sunt fixe și se pot schimba în funcție de promoții, cerere ș.a.
Pentru ce le folosim?
Până acum le-am folosit doar pentru entertainment personal. Zona în care pot fi folosite este mult prea restrânsă ca să le pot folosi și în scopul în care au fost aduse în oraș.
Un exemplu foarte bun ar fi următorul: stai la bloc în Popești, te-ai săturat de drumul zilnic de 15 minute până la metrou – bam! sari pe o trotinetă și mergi până în fața blocului în 3 minute. Sau: ai de mers încă 10 minute de la metrou până la birou – bam! sari pe o trotinetă și ajungi în 2 minute.