Venituri din YouTube

A inceput vacanta „de studiu” si am zis sa pornesc dimineata cu cateva articole din feed. Mi-a atras atentia ce a scris Gabriel Ursan legat de veniturile din YouTube. Totul a pornit de la un screenshot cu informatii despre canalul de YouTube al lui George Buhnici.

In primul rand, o bila neagra pentru George, astfel de informatii nu se fac publice pe net. Ideea este ca ai un dashboard, protejat de un nume de utilizator si o parola, nu? De ce oare?! Datele alea trebuie sa ramana private!

In al doilea rand, Gabriel a spus ceva de genu „cineva da click si tu primesti bani”. Nu stiu cum functioneaza AdSense in afara YouTube, dar acolo conteaza si numarul de afisari. Esti platit la mia de afisari si la mia de click-uri. Detaliile de acest gen depind de subreteaua cu care ai semnat parteneriatul sau daca ai facut parteneriat direct cu YouTube.

Parteneriat direct sau printr-o subretea?

Sunt partener cu YouTube de cativa ani, timp in care am trecut prin mai toate problemele prin care poate trece un YouTuber. In primul an am fost partener direct cu YouTube apoi am semnat un contract cu Maker Studios. Reteaua in care a fost si Ray William Johnson si a avut parte de un mare scandal.

Diferente intre cele doua tipuri de parteneriate

Daca devii partener direct sunt mari sanse sa imparti banii 50-50 cu mama si tata YouTube. Poate nu te deranjeaza acest detaliu si chiar te bucuri ca imparti astfel banii pe care i-ai facut cu greu. Pe langa 50% din banii pe care i-ai muncit, nu mai primesti altceva! Nu tu sprijin, nu tu consiliere, nimic! Ai o problema? Descurca-te! Ai o intrebare? Ai forumuri pentru intrebari.

Printr-o subretea ai foarte multe avantaje. In primul rand poti sa negociezi termenii contractului pe care tu il semnezi. Atentie! Contractele semnate digital sunt la fel de serioase ca si cele pe care le semnezi cu pixul. Sunt termeni legali in acele contracte, printre care si un articol care spune ca datele din dashboard sunt private (George! Nu conteaza ca ai devenit partener direct sau printr-o subretea). In al doilea rand ai tot felul de alte avantaje, precum: accesul la o „biblioteca” de muzica si efecte speciale, sprijin 24/7 prin email sau telefon (daca ai vreo urgenta), consiliere (te ajuta sa alegi subiecte monetizabile, iti cauta alti parteneri cu care poti colabora) si alte mici avantaje. Desigur, fiecare retea are avantajele si dezavantajele sale.

Maker Studios

Reteaua din care fac eu parte este foarte prietenoasa. De fiecare data cand am avut o problema mi-au raspuns la e-mail-uri in mai putin de 24 de ore, pe Twitter chiar mai rapid. Staff-ul este foarte bine pregatit: de la inregistrare+editare video, pana la distribuirea pe diferitele retele sociale.

Logo Maker Studios

Platile sunt facute lunar cu pragul minim de $20. Metodele de plata nu sunt foarte diverse din simplul motiv ca suntem pe un alt continent. Puteti sa le cereti banii prin PayPal sau prin cec (nu am incercat a doua varianta pana acum).

Daca aveti un canal de YouTube cat de cat serios, aplicati folosind acest link (link afiliat, eu fac de-o cafeluta, voi aveti prioritate la analizarea canalului si la semnarea contractului).


Comments

4 răspunsuri la „Venituri din YouTube”

  1. Am aplicat și eu. Să vedem ce decid.

  2. Eu stiam ca la milionul de vizualizari. Youtube nu se implica in Romania prea mult cu ajutorul. Ti s-a suspendat canalul aiurea? Fa-ti altul. La suport si bani stam slab cu youtube-ul. Si e pacat, in tara asta se face si content de calitate.

  3. Avatar ccristyan
    ccristyan

    Chiar daca ai parteneriat cu o retea , youtube tot isi va lua cei 45% .
    Tie iti vor ramane 55% iar din cei 55% vei da 30% retelei RPM , singurul avantaj la o retea cred ca sunt reclamele mai bine platite + alte oferte din care sa castigi bani dar la RPM cum era numita acum 2 ani in romania ai oferte in centi iar suportul lasa de dorit …

    1. Tin sa te contrazic. MakerStudios imparte bucata lor cu YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *