Vise taica, vise

9 mart. 2014 Diverse Comentarii

full-tower-variable-mounting-std-atxDin cand in cand imi place sa visez si sa ma gandesc la chestii care mi se par imposibile, dar cine stie, poate se vor intampla. Pana acum am avut doar experiente placute cu Karma si dorintele. Daca mi-am dorit anumite lucruri suficient de tare, pana la urma s-au intamplat. Desigur, am avut si ghinionul sa imi fac si cateva dorinte aiurea (cum ar fi: mi-am dorit sa fac un upgrade la pc, am fost obligat sa fac upgrade pentru ca s-a ars sursa, placa de baza si procesorul pentru ca placa mea de baza nu se mai fabrica/gaseste si a trebuit sa iau una noua, total diferita). Ideea este doar sa ne punem niste dorinte foarte bine planuite, chiar daca par imposibile, mai bine sa nu se intample decat sa iasa pe dos.

De data aceasta am visat la un calculator mai puternic. Mai bine zis, am fost curios sa vad cat de departe se poate merge si cat de bun poate fi un calculator consumer-grade. Nu ne jucam cu supercomputere NASA, aici vorbim de componente pe care le poate cumpara orice milionar. Asadar si prin urmare, dupa vreo jumatate de ora de research am reusit sa „construiesc” un calculator care costa $11,454. Nu mi se pare o suma chiar atat de mare, avand in vedere ca un model destul de slabut de Mac Pro costa cam atat. Deci, toate piesele, cele mai bune, cea mai tare configuratie, cea mai mare siguranta/viteza. In ordine aleatorie, piesele care compun un calculator de pe www.originpc.com

Placa de baza

Am avut de ales intre  4 placi de baza, de la doua firme foarte cunoscute: GIGABYTE si ASUS. Placa de baza pe care am ales-o eu se numeste Rampage IV Exrtreme si costa 1799  pe eMag de lei, dar se gaseste putin mai ieftina pe PCGarage. Suporta doar procesoare Intel Core i7, are 8 sloturi de memorie RAM (de pana la 2400MHz cu suport pentru ECC si Dualchannel memory), dual Bios, 4 porturi SATA II si 4 porturi SATA III. Este o alegere excelenta pentru gameri datorita stabilitatii incredibile si rezistentei sale in conditii extreme de overclocking.

Procesor

intel-i7-medAici am avut mai multe optiuni pentru procesor, insa am mers pe un Intel Extreme i7 4960X Hex-Core tactat la 4,4GHz (cu Intel Boost pana la 4,8GHz – dar desigur, poate fi supratactat de echipa care se ocupa de instalarea pieselor pentru o taxa modesta). Se gaseste in Romania la magazine precum Azerty si LikeIT (prin comanda speciala) la preturi intre 2483 si 4281 de lei.

Sursa

EVGA 1300W-md

Daca tot o facem lata, am ales o sursa de 1,3KW, care se numeste EVGA Supernova 1300 GZ. Aceasta nu se gaseste in Romania, inca. Nu sunt foarte multe lucruri de spus despre surse, insa aceasta este o bestie si si-a facut loc usor in acest custom build.

Placa video

780Ti-mdPuteam sa aleg un setup solo-card sau dual card, poate chiar tri-card, insa sunt sigur ca iesea bine si frumos doar daca selectam un setup quad-card. Deci, 4 NVIDIA GTX Titan Black 6GB racite de sistemul Cryogenic Liquid Cool. Mai exista si varianta cu patru placi NVIDIA GTX 780 Ti (tot asa, racite de un sistem pe lichid). Ambele placi se gasesc si in Romania. Aici vreau sa fac o paranteza si sa mentionez glumita lui Vlad care face referinta la o placa video NVIDIA Mega Unit Integrated Environment.

Memorie RAM

originpc-hyperx-memory-front-md

Nici aici nu este foarte mult de povestit. Am instalat 64 de GB de memorie HyperX de 1866MHz (8 stickuri de 8GB). Puteam alege si varianta cu 32 de GB de memorie la 2133MHz, insa nu am vazut rostul, este si mai scumpa si nu e o diferenta chiar asa de mare in performanta.

Stocare

Stocarea sistemului de operare

Am mizat pe siguranta datelor si cred ca sistemul RAID1 este cel mai potrivit (stocarea acelorasi date pe doua medii de stocare diferite, solutie realizata cu ajutorul unui controller RAID LSI MegaRaid 9260-4i). Asa ca am combinat doua SSDuri Samsung 840 Evo de 1TB fiecare, pentru a crea un singur mediu de stocare de 1TB, care reuseste sa-si faca singur backup, automat. In caz de fail, trebuie doar sa identificati SSDul defect care trebuie inlocuit. La primul Boot, datele de pe SSDul intact sunt copiate pe cel nou.

Stocarea datelor generale

Siguranta si viteza, doua cuvinte care functioneaza foarte bine impreuna si imi place sa le aud. Sistemul RAID10 (impartirea datelor pe doua medii de stocare si copierea acestora pe alte doua medii de stocare – altfel spus, datele se injumatatesc, apoi se stocheaza fiecare jumatate pe doua medii diferite de stocare, necesita 4 HDDuri sau 4 SSDuri). Patru HDDuri Western Digital Black @ 7200 RPM, in RAID10 fac minuni. Astfel obtinem viteze similare celor de pe SSD dar o siguranta mai mare a datelor + o capacitate mai mare.

Carcasa mai permite instalarea unui HDD/SSD dar sunt de parere ca ar fi in plus. Inca un HDD WD Black ar fi costat $312 in plus, un SSD de 1TB, $721 in plus.

Personalizare

crate-medProcesul de personalizare de pe www.originpc.com este foarte cuprinzator, poti instala 1 sau doua medii optice de citire/scriere, mai multe siteme de operare si software profesional + jocuri, placi de captura si alte optiuni pentru personalizare: carcasa vopsita la cerere, luminite instalate pentru ambient etc.

Toate acestea, mentionate mai sus, livrate intr-o carcasa ORIGIN Maximum Protection.

^ Ad space to help offset hosting costs :D