WiFi in toata casa

schema-wifiTraim intr-o lume moderna in care internetul este cea mai rapida sursa de informare. Lipsesti o zi de pe internet si pierzi o multime de lucruri (eu am lipsit trei sferturi de ora si am ratat #thedress). Imi place sa fiu conectat mereu la internet si pentru asta am nevoie de WiFi peste tot in casa, ca ar fi aiurea sa consum date 4G daca am de ales. Pentru productivitate sporita am dezactivat aproape toate notificarile, mai primesc doar mesaje pe WhatsApp.

Daca vrei WiFi in toata casa exista doua solutii: cumperi un router performant (si scump, as putea adauga) sau folosesti mai multe routere pozitionate inteligent.

O sa va prezint a doua solutie deoarece o folosesc de mai bine de un an si nu puteam fi mai multumit. Odata cu trecerea la o conexiune mai buna la net am facut upgrade si routerului principal. Detin doua modele de la TP-LINK, un TL-WDR3600 (routerul principal) si un TL-WR740N (router secundar), aranjate dupa cum vedeti in imagine. Astfel am net in toata casa cu sau fara cablu. Acum sa va povestesc cum am facut magie in asa fel incat sa leg cele doua routere.

In primul rand routerul secundar trebuie sa aiba o adresa IP diferita fata de cel principal din mai multe motive: ca sa nu apara conflicte in retea si ca sa poata fi administrat de la distanta. Eu tin routerul principal pe 192.168.0.1 si routerul secundar pe 192.168.0.2. (imagine)

In al doilea rand dezactivati serverul DHCP pe routerul secundar. Distribuirea si administrarea de adrese IP va fi facuta de serverul DHCP de pe routerul principal. (imagine)

In setarile WiFi ale routerului secundar trebuie sa cautati o optiune legata de „WDS Bridging” sau doar „Bridging”, in functie de fabricantul routerului. Completati campurile cu informatiile necesare. In cazul routerelor TP-LINK exista un buton care cauta automat retele de care sa se lege. Atentie! Retelele WiFi trebuie sa aiba aceleasi setari: canalul pe care transmite, latime de banda si tipul de parola. (imagine)

Ultimul pas si cel mai important (pentru aplicarea setarilor) este un simplu reboot al routerului, fie el din butonul de pe spate sau din interfata web de administrare. (imagine) Este imposibil sa fi atins toate aspectele acestui tutorial asa ca va mai las cateva ghiduri: tp-link, lifehacker.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *